Endodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu tratamentul canalului radicular al dinților. Canalul radicular este o cavitate tubulară care se găsește în interiorul dinților și conține nervul și vasele de sânge ale dintelui. Endodonția se ocupă de tratarea infecțiilor, inflamațiilor sau leziunilor din interiorul canalului radicular.
Tratamentul endodontic implică îndepărtarea nervului și a țesutului infectat din canalul radicular, igienizarea acestuia și umplerea cu un material de obturație pentru a preveni reinfectarea. Scopul endodonției este de a salva dinții afectați și de a preveni extracția acestora.
Anestezierea dintelui
Administrarea unei anestezii locale pentru a asigura confortul pacientului în timpul intervenției
Tratament mecanico-antiseptic
Pregătirea și dezinfectarea canalelor cu o serie de ace manuale și rotative
Obturația radiculară
Umplerea canalelor cu un material termo-plastic (guttapercha)
Simptomele unei infecţii dentare
-
Durere dentară persistentă sau intermitentă
-
Sensibilitate la rece sau la cald
-
Umflarea feței sau a gurii
-
Durere la mușcarea sau mestecarea alimentelor
-
Gust neplăcut sau miros din gură
-
Febră sau stare generală de rău
-
Puroi sau sânge la nivelul gingiilor
-
Mobilitatea dintelui sau schimbarea culorii acestuia
Întrebări frecvente Endodonţie
- Când caria este de dimensiune mare și se extinde până la nerv,
- Când pulpa dințelui (nervul) este inflamată datorită unor carii, infecții, traumatisme,
- Când dinții și-au schimbat culoarea înspre gri (necroză, gangrenă).
- Când dințele doare la mestecare sau când durerea cauzată de alimente reci, dulci este o durere care persistă.
În funcţie de complexitatea cazului pentru realizarea tratamentului endodontic e nevoie de una sau mai multe şedinţe la medicul endodont. Cu cât sunt mai multe canale, dinţi cu curburi radiculare accentuate sau dinţi trataţi anterior, cu atât durata se prelungeşte fiind nevoie de o şedinţă suplimentară.
Pacientul va primi anestezie locală pentru a-i asigura confortul și pentru a reduce durerea în timpul obturației de canal. Înainte de începerea tratamentului, medicul endodont va izola câmpul de lucru utilizând un dispozitiv special numit diga dentară, care va menține dintele uscat.
Apoi, medicul va crea un orificiu de acces către camera pulpară și canalele radiculare, folosind o freză dentară. În cele din urmă, medicul va realiza o pulpectomie, îndepărtând nervul dentar, lăsând restul dintelui intact.
Canalele sunt curățate, dezinfectate, uscate și remodelate și se realizează umplerea acestora cu materiale folosite în tratamentul endodontic.
Pentru a preveni reinfectarea canalelor, se efectuează sigilarea dintelui. După o obturație de canal, uneori dintele are nevoie de o coroană dentară pentru a fi protejat și a-și restabili funcționalitatea.
După terminarea tratamentului de canal, medicul endodont recomandă efectuarea unei radiografii pentru a face o inspecție post-tratament.
Se vor face tratamente de obturare și conținut curativ și se oferă informații despre igiena orală pentru menținerea sănătății dentare. Un control periodic la cabinetul stomatologic este de asemenea indicat.