Implantologia este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu implantarea de dispozitive medicale numite implanturi dentare, destinate înlocuirii sau susținerii dinților naturali sau a unor structuri osoase ale maxilarelor.
Aceste implanturi dentare sunt în general realizate din titan, un material foarte rezistent și biocompatibil, oferind o durată lungă de viață și o foarte bună aderență cu țesuturile corpului.
Procesul de implantologie este o procedură complexă și avansată, în care oferă pacientului posibilitatea de a înlocui și susține dinții naturali, având un impact pozitiv asupra aspectului fizic, calității vieții și stării de sănătate generală.
Evaluare
Procedura de implantologie începe cu o evaluare detaliată a stării generale a danturii pacientului, a istoricului său medical și a calității țesuturilor maxilare.
Plan de tratament
După ce s-a identificat problema, se realizează un plan de tratament individualizat care să ia în considerare nevoile și dorințele pacientului, dar și starea sa generală de sănătate.
Intervenție
Urmeaza plasarea implantului dentar în osul maxilar sau mandibular, apoi osteointegrarea poate dura între 3 si 6 luni, în funcție de pacient și de calitatea osului.
Beneficiile implanturilor dentare
-
Restaurarea funcției masticației
-
Pot să refacă structura și aspectul dinților
-
Protejează structura osului
-
Împreună cu tehnici de restaurare faciala, pot îmbunătăți estetica
-
Îți poate oferi zâmbetul pe care îl dorești
-
Îți oferă sentimentul de confort și stabilitate
-
Durabilitatea crescută în comparație cu alte tratamente
Întrebări frecvente Implantologie
Implantul dentar este o piesă din titan având forma de șurub. Acesta se introduce la nivel osos, imită o rădăcină și pe el se sprijină o coroană dentară, o punte sau o proteză. Implantul arată și se simte ca dinții naturali.
- Iti protejează dinții vecini (la nivelul cărora nu se intervine, precum în cazul unei punți dentare)
- Restaurarea funcției estetice (restabilirea încrederii de sine)
- Restaurarea funcției masticatorii (prevenirea tulburărilor gastro-intestinale)
Implantul dentar este recomandat pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă sau a unui dinte care nu mai poate fi salvat din cauza distrucției extinse.
De ce să alegi implantul în favoarea metodelor tradiționale de tratament:
Puntea dentară presupune șlefuirea dinților vecini sănătoși pe care se va susține lucrarea protetică. În timp, acest lucru poate duce la pierderi osoase sau retracții gingivale și chiar la pierderea dinților.
Proteza dentară mobilizabilă este o proteză care se sprijină pe gingii.
Această presiune poate accentua resorbția osoasă și inserția ulterioară a unui implant dentar se poate complica.
Şurubul are forma unei rădăcini artificiale şi se inserează în os. Este confecţionat din titan sau aliaj de titan. Implantul poate fi folosit pentru înlocuirea unui singur dinte sau pentru lucrări protetice mai mari cum sunt cele de tip all-on-4 sau all-on-6.
Bontul protetic face legătura dintre şurub şi coroană. Acesta poate fi standard sau personalizat în funcţie de particularităţile pacientului.
Coroana este partea vizibilă a implantului. Se realizează în laboratorul de tehnică dentară.
Materialul se alege de către pacient împreună cu medicul (metalo-ceramică, zirconiu-ceramică, etc.). Forma şi culoarea se alege împreună cu tehnicianul în funcţie de dinţii naturali şi de dorinţele pacientului.
Durata unui tratament de implant dentar poate varia de la câteva săptămâni la câteva luni. În general, tratamentul include o procedură de inserare a implantului, perioada de vindecare și în final, inserarea restaurării finale.
Procedura de inserare a implantului poate dura între 30 și 90 de minute, în funcție de numărul de implanturi și de dificultatea tratamentului. În general, perioada de vindecare durează între 6 și 8 săptămâni, iar inserarea restaurării finale poate dura între câteva zile și câteva săptămâni, în funcție de complexitatea tratamentului.