Ortodontie – Aparat dentar

Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea, prevenirea și tratamentul afecțiunilor dentare și maxilare ale pacienților, în special cele legate de ocluzie (mușcătura) și poziționarea dinților.

Aceasta are ca scop obținerea unei danturi aliniate, estetice și funcționale, în vederea îmbunătățirii sănătății orale și a calității vieții pacienților.

Tratamentul ortodontic poate fi realizat cu ajutorul aparatelor dentare fixe sau mobile, precum și cu alte tehnici moderne, în funcție de nevoile și preferințele fiecărui pacient.

Aparat fix metalic

Aparat fix ceramic

Aparat fix safir

Aparat mobilizabil

aparat dentar

Beneficiile unui aparat dentar

  • Corectarea alinierii dinților

    Un aparat dentar ajută la corectarea alinierii dinților și la corectarea problemelor de ocluzie, ceea ce poate reduce riscul de uzură excesivă a dinților, probleme de mestecare și probleme de vorbire.

  • Îmbunătățirea esteticii dentare

    Un aparat dentar poate ajuta la îmbunătățirea aspectului estetic al zâmbetului, cu ajutorul corectării dinților strâmbi sau cu spații dintre aceștia.

  • Îmbunătățirea sănătății dentare

    Un aparat dentar poate ajuta la evitarea problemelor dentare, precum cariile, gingivita și alte boli de gingie, care pot fi cauzate de dinți strâmbi sau o ocluzie necorespunzătoare.

  • Îmbunătățirea digestiei

    Un aparat dentar poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, prin corectarea problemelor de ocluzie care pot duce la probleme de digestie sau de abuzare alimentară.

  • Reducerea riscului de probleme de respirație

    Un aparat dentar poate ajuta la reducerea riscului de probleme de respirație, precum sforaitul, respirația urât mirositoare și alte probleme respiratorii, care pot fi cauzate de o ocluzie necorespunzătoare.

  • Îmbunătățirea stimei de sine

    Un aspect estetic plăcut al zâmbetului poate avea un efect pozitiv asupra stimei de sine și asupra încrederii în sine a persoanei.

Întrebări frecvente Ortodonție

Monitorizarea ortodontică începe în primele stadii ale copilăriei (3-4 ani). Această primă etapă urmărește diagnosticarea din timp a unor eventuale probleme și are caracter profilactic.

Aparatele dentare pot fi mobile (care le îndepărtează și aplică pacientul) sau fixe, care sunt lipite pe dinți și activate de către medic, neputând fi îndepărtate de către pacient. Decizia aplicării unuia sau altuia se ia în funcție de vârsta pacientului și de problemele existente.

Tratamentul ortodontic (aparatul ortodontic) are ca scop alinierea armonioasă a dinților și corectarea muscaturii pentru a permite buna funcționare a musculaturii și articulației temporo-mandibulare.

De aparatele ortodontice pot beneficia atât copiii, cât și adulții.

Un aspect important al tratamentului reprezintă consultația inițială, radiografiile 2D sau 3D, amprentele pentru modelul de studiu fără de care nu se poate începe tratamentul.

După stabilirea planului de tratament personalizat, medicul aplică aparatul dentar prin atașarea bracket-urilor și arcului sau în cazul aparatelor mobile, acestea se vor confecționa în laboratorul de tehnică dentară după indicațiile medicului.

Durata tratamentului ortodontic depinde în principal de gravitatea afecțiunii, vârsta pacientului și de modul de cooperare și respectarea instrucțiunilor medicului ortodont.

În general, un tratament ortodontic durează între 12 și 36 de luni, dar în unele cazuri poate fi mai scurt sau mai lung. Este important să respectați cu strictețe programările de controale și să urmați cu atenție instrucțiunile medicului pentru a evita întârzierile și posibilele complicații.

După finalizarea tratamentului ortodontic, este necesară purtarea de aparate de retenție pentru a menține poziția corectă a dinților.