Parodontologie – Tratament parodontoza

Parodontologia este ramura stomatologiei care se concentrează pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea afecțiunilor parodontale – cele care afectează țesuturile din jurul dinților. Aceste afecțiuni includ inflamația gingivală (gingivită) și boala parodontală (parodontită), care pot duce la pierderea dinților.

Parodontologia se bazează pe o cunoaștere aprofundata a anatomiei și fiziologiei parodontiului, precum și pe tehnici de prevenție și tratament a bolilor dentare. În general, parodontologii lucrează împreună cu stomatologii generaliști pentru a asigura o sănătate orală optimă pacienților lor.

Vă prezentăm pe scurt patru metode de prevenție a parodontozei, aflate la îndemana oricărei persoane, foarte ușor de respectat și de pus în practică în rutina zilnică de îngrijire orală:

Periaj dentar

Periajul dentar zilnic pentru indepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de la suprafața dinților poate încetini progresia parodontitei.

Ața dentară

Utilizarea aței dentare pentru eliminarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene dintre dinți și la nivelul gingiei poate ajuta la reducerea inflamației gingivale.

Duș bucal

Utilizarea unui irigator oral, care folosește jetul de apă pentru îndepărtarea plăcii și a resturilor alimentare, poate ajuta la combaterea parodontitei.

Antibioterapie

Utilizarea anumitor antibiotice, la recomandarea medicului, pot ajuta la controlul bacteriilor care cauzează infecția și inflamația.

DSC 4105 scaled

Simptome (semne) ale bolii parodontale

  • Înroșirea, inflamarea și sângerarea gingiilor
  • Respirație urât mirositoare
  • Retracția gingivală
  • Dinți care se mișcă
  • Schimbarea poziției dinților
  • Durere
  • Pierderea dinților

Întrebări frecvente Parodontologie

Medicul specialist parodontolog este cel care pune diagnosticul și tratează afecțiunile gingivale (gingivita și parodontita).

Pentru tratarea bolii parodontale și oprirea evoluției acesteia este nevoie ca pacientul să facă echipă cu medicul și să găsească cele mai bune soluții pentru efectuarea corectă a igienei dentare. Igienizarea corectă atât personală, cât și profesională a dinților, are cel mai mare rol in menținerea sănătății dentare.

Scopul nostru este ca pacientul să iși păstreze dinții naturali cât mai mult timp .

Boala parodontală (parodontita) reprezintă afectarea inflamatorie cronică a ţesuturilor de susţinere a dinţilor, adică a gingiei şi osului. Atunci când inflamaţia se limitează la nivelul gingiei, afecţiunea se numeşte gingivită, iar în cazul în care acest stadiu a fost depăşit şi inflamaţia cuprinde osul vorbim despre parodontită (popular parodontoză).

Igiena orală inadecvată: În cazul în care nu îndepărtați regulat placa dentară prin periaj și utilizarea ațelor dentare, aceasta poate evolua spre tartru, o substanță acumulată la suprafața dinților. Placa și tartrul sunt adesea asociate cu apariția gingivitei, care, dacă nu este tratată, poate evolua în parodontită.

Fumatul: Nicotina și substanțele chimice găsite în fumul țigărilor reduc fluxul sanguin la nivelul gurii, ceea ce duce la inflamația țesutului gingival și crește riscul apariției parodontitei.

Alimentația inadecvată: O dietă bogată în carbohidrați rafinați și zahăr poate favoriza dezvoltarea bacteriilor care cauzează parodontită.

Factorii genetici: Există unele tipuri de parodontită care sunt asociate cu anumite mutații genetice, care pot crește riscul de dezvoltare a bolii.

Problemele de sănătate generală: Afecțiuni precum diabetul zaharat, bolile cardiace, bolile autoimune și anumite medicamente pot crește riscul de dezvoltare a parodontitei.

Boala afectează atât gingia, cât şi osul: acesta se reduce în dimensiune (resoarbe), iar gingia urmăreşte osul retrăgându-se, astfel apare sensibilitatea dentară sau poate rămâne pe pozitie şi astfel apar pungile parodontale.

Prevenirea parodontitei implică o atenție regulată acordată spațiului oral și adoptarea unui stil de viață sănătos. În această direcție, sunt recomandate următoarele măsuri preventive:

Periajul și utilizarea ațelor dentare sunt foarte importante pentru menținerea unei igiene dentare adecvate. Este important ca acestea să fie realizate cu regularitate și să fiți atenți la simptomele gingivitei. În cazul în care aveți gingii inflamate sau sângerări la periaj, este important să vă adresați medicului dentist.

Fumatul ar trebui evitat în întregime pentru o sănătate orală și generală mai bună.

O dietă sănătoasă, bogată în fibre, proteine și vitamine, poate ajuta la menținerea unei sănătăți orale mai bune și poate preveni apariția parodontitei. Este important să limitați consumul de zahăr și carbohidrați rafinați.

Este recomandat să vizitați dentistul de cel puțin două ori pe an pentru controale periodice și curățare profesională. Acest lucru poate ajuta la depistarea timpurie a problemelor dentare și poate preveni evoluția parodontitei.

Afecțiuni precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare sau bolile autoimune, precum și utilizarea anumitor medicamente pot crește riscul de dezvoltare a parodontitei. Este important să controlați aceste afecțiuni în mod adecvat și să informați medicul dentist despre aceste probleme.